Hepimiz bazı nesnelerin sıcaklığını temas ederek tahmin etmeye çalışmışızdır. Yiyeceğimizi, içeceğimizi, karşımızdakinin ateşini, fazla ısınan telefonlarımızı hep temas ederek kendi referanslarımızla karşılaştırırız. Hatta demir-çelik sektöründe işin ustası çelik sıcaklığını yaklaşık olarak gözle tahmin edebilir. Ancak, temas edemediğiniz yada gözle tahmininizden çok daha hassas sonuçlara ihtiyacınız olan her durum için infrared sıcaklık ölçümü sizin için en iyi sonuçları verecektir.
Birçok sektörün ve birçok uygulama alanının ortak problemidir sıcaklık ölçümü. Demir-çelikten gıdaya, kağıttan cama bir çok sektörün, üretim, kalite, güvenlik, Ar-Ge gibi departmanlarında temassız sıcaklık ölçümü bir zorunluluk haline gelmiştir.
Şimdi kendi uygulamalarınızı düşünüp temassız sıcaklık ölçümüne ihtiyacınız olan veya olabilecek noktaları gözden geçirin. Peki bu noktalarda nasıl bir infrared sıcaklık ölçer kullanmanız gerekecek? Bu sorunun cevabına ulaşmak çok zor olabilir, tabi burayı tıklayıp bize ulaşmazsanız. Çünkü 200 çeşit sensörden doğru olanı seçmek oldukça zaman alacaktır. Ancak, aşağıdaki kısa bilgilerden sonra ihtiyacınızın bir Pirometre mi yoksa Termal Kamera mı olduğuna hızlıca karar verebilirsiniz.
Pirometreler; noktasal ölçüm yapan infrared sensörlerdir. Tek bir noktanın sıcaklık değerini ölçer, ancak bu noktayı her zaman buradaki nokta (•) kadar düşünmeyin. Bu nokta bazen mesafeye göre 10cm çapında da olabilir, tabi bu durumda pirometre size 10cm’lik bir alandaki sıcaklıkların ortalamasını verir. İdeal durum çoğunlukla ölçüm çapının en küçük olduğu durumdur.
Öncelikle, ölçüm yapmak istediğiniz noktanın sabit olduğundan emin olmanız gerekir. Daha sonra ölçüm yapabileceğiniz mesafe (Distance=D) ve ölçümünü istediğiniz noktanın büyüklüğünü (Spot=S) belirleyin. Optris D:S oranında 15:1, 22:1,75:1, 150:1 ve 300:1’e gibi farklı mesafelerden ölçüm yapabilecek farklı pirometreler bulundurmaktadır.
Termal Kameralar; geniş alanlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır. Optris ürün gamında 300 Bin pikselli termal kameralar bulunmaktadır. Bunu bir termal kameranın içinde 300 Bin adet pirometre varmış gibi düşünebilirsiniz. Tabi ki termal kameralar da optik cihazlar olduğundan mesafeden etkilenir ancak bu etkilenme piksel boyunun büyümesinden kaynaklıdır. Bir noktanın sıcaklığından çok bir alanın sıcaklık dağılımına ihtiyacınız varsa, ya da geniş bir alandaki maksimum sıcaklığa ihtiyacınız varsa, çok pikselli termal kameralar aradığınız ekipman olabilir.
Özellikle hareketli alanlarda termal kameraların kullanımı daha da fazla önem kazanıyor. Termal kameralar size belirlediğiniz bir alan içindeki ortalama,maksimum, minimum gibi değerleri verebilir. Bu sayede, ölçüm alanınız yada ölçüm parçanız hareketli olsa da doğru ölçüm değerlerine ulaşmanız mümkün. Ayrıca, birden fazla alandan ölçüm almak istediğinizde termal kameralarla işiniz oldukça kolay.
Farklı bölgelerde, infrared kamera, kızılötesi kamera, radyasyon kamerası, infraruj kamera, termografi kamerası gibi isimlerle karşılaşıyoruz. Yine de termal kamera dendiğinde herkesin gözünde aynı ürün canlandığından biz termal kamerayı tercih ediyoruz.
Bir yanıt yazın